Thursday, September 5, 2013

Penyakit kah?

Kalau dah namanya MALAS, memang satu apa kerja pun tak kan bergerak. 

Aku dah buat list dalam kepala kerja-kerja aku. Dah siap reward diri sendiri pun kalau aku berjaya siap kan kerja-kerja aku. Semua aku dah susun elok-elok, tapi tapi. Tak da satu kerja pun dalam list aku dah bergerak tunjuk progress. Semua pending, tersangkut langsung tak bergerak. Aku tahu kesan bertangguh, aku tahu kesan buat kerja kelam kabut. Tapi aku tetap malas. Aku nak tampal besar-besar doa yang mintak jauh sifat-sifat buruk tu, -salah satu ada menjauhi sifat malas-. Nak tampal doa tu pun aku malas. 


Tak dinafikan minggu ni, aktiviti sekolah sangat banyak sebab ada program baraan raya rumah cikgu-cikgu. Dari sabtu lepas dah 13 rumah orang kampung, ahad rumah dua cikgu, sampailah hari ni. Hari ni giliran aku, tapi aku tau kemampuan aku dan rumah Benut nak tampung tetamu, jadi last minute aku discuss dgn Kak Shida, kongsi je. Malam tadi berperanglah aku kat dapur bancuh dua flavor dadih. Dengan aku lupa beli susu, lari sekejap pergi 7E pukul 11pm. Suami jauh, banyak benda kena urus sendiri. Mungkin ni salah satu sebab aku jadi lemau macam hari ni :( Semangat merudum je.. Dan sebab paling utama, aku nak cuti 16 September ! Aku nak jalan, aku nak jumpa orang-orang kesayangan.
Assignment banyak ya amat. Semua due tarikh 16 tuh.... Tu lagilah tambah bonus aku jadi super duper pemalas dan sangat benci tengok kertas :( rasa nak muntah :( seriously.

Tengah-tengah bermalas tadi, aku men-google- cara nak jauhi sifat malas. Nak tambah level motivasi diri jugak. Aku jumpa ni ;









normal lah apa yang aku rasa ni. Tak sabar nak tunggu minggu depan. Walaupun aku tau aku memang tak boleh lari dari segala macam kertas assignment. Tapi nak tak nak kena hadapi jugak kan. Sampai bila nak lari? Buat cepat, settle cepat, lega, plan for vacation @ balik kampung. Yeps. Aku rindu masa lapang.


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama : masa sihat sebelum sakit. Kedua : masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga : masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat masa mudamu sebelum datang masa tua dan kelima masa hidup sebelum tiba masa mati." (riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi).

Aku teringat minggu lepas. Kan baru balik cuti raya, dengan lama cuti, sambut menantu masa tu, dengan En. Kande pun ada je di sisi cuti jugak, makin mengada-ngada perasaan ni. Sensitif bebeno. Lama aku duduk menung, takkan aku nak macam ni sorang-sorang, aku kena bangun, tolong diri aku. En. kande, ibu abah, mak abah, kawan-kawan mesti tak sanggup tengok aku macam ni. Dan-dan aku terbayang Aisyah limapohsen. Mintak jauh. Kita ada akal, ada iman, guna sebaiknya. In syaa Allah. Cepat-cepat aku istighfar.
Thanx to Allah. He leads me to find something better, to cure my soul, to purify my mind. Alhamdulillah. I found this out ;


http://www.iluvislam.com/kategori/inspirasi/motivasi

aku baca satu-satu artikel kat dalam ni. Terusik jiwa, hati, sanubari, semua lah. Semangat sikit buat kerja. Kadang-kadang sebelum tidur, bila muhasabah diri, aku rasa alpa sangat. Mungkin aku jadi macam ni sebab rohani aku kosong. Aku rindu masa ikut usrah zaman belajar dulu. Perlu sangat-sangat unsur kerohanian ni suburkan iman kita. Ya, aku terlepas yang tu. Alhamdulillah, Allah tarik aku balik. Alhamdulillah Allah kurniakan aku pendamping yang baik. Syukur. Aku sayang semua kesayangan aku, Aku kena kuat !




xoxo,

Mrs. Zairul

6 comments:

  1. kalau malas melanda memang keje ape2 pun nad x buat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju nad. mula lah bila dh malas tu, nak makan tdo je....huhu..

      Delete
  2. kadang2 sy pun malas jugak..mcm tak boleh elak..tapi kene elak jugak..hehe..:)

    ReplyDelete
  3. Hye dear..

    Tahniah.. Anda ditag oleh saya. Hehehe

    http://jalinan-cintaku.blogspot.com/2013/09/mini-giveaway-by-sfaezah.html

    ReplyDelete
  4. malas memang normal kot
    kekadang tetibe je jdi mlaskan heheheh
    jemput singgah blog saya
    saya baru follow blog ni
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete