Ni resepi untuk 2 bancuhan ya.
- BAHAN A -
1 3/4 cawan koko
1 1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 1/2 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
- BAHAN B -
2 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil esen vanila
6 biji telur
- TOPPING -
1 inci buttercup (boleh agak2 je ya)
1/2 cawan susu pekat
2 sudu koko
2 sudu milo (hari tu guna susu tepung coklat zayyan yang dutch lady tu je sebab tak de milo)
Susu segar (optional kalau topping pekat)
Cara :
1. Masak bahan A dan sejukkan.
2. Telur pukul hingga kembang. (Guna blender je baru ni sebab belum ada
mixer. heeeeee). Selepas kembang, masukkan esen vanila kemudian
masukkan bahan A sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit dan kacau kaup balik kaup balik.
4. Sapu loyang keliling dengan marjerin.
5. Bakar pada suhu 180 darjah dalam masa 45 minit hingga 1 jam.
6. Untuk topping, guna kaedah double boil.
Siap !
No comments:
Post a Comment