Saturday, August 4, 2018

Resepi : Kek Coklat Moist :)

Resepi ni ibu bagi. Memang sedap sebab tak manis sangat dan tak muak. Sebiji kek memang boleh habis dalam masa satu hari je :)

Ni resepi untuk 2 bancuhan ya.

- BAHAN A -
1 3/4 cawan koko
1 1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 1/2 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat

- BAHAN B -
2 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil esen vanila
6 biji telur

- TOPPING -
1 inci buttercup (boleh agak2 je ya)
1/2 cawan susu pekat
2 sudu koko
2 sudu milo (hari tu guna susu tepung coklat zayyan  yang dutch lady tu je sebab tak de milo)
Susu segar (optional kalau topping pekat)

Cara :

1. Masak bahan A dan sejukkan.
2. Telur pukul hingga kembang. (Guna blender je baru ni sebab belum ada 
    mixer. heeeeee). Selepas kembang, masukkan esen vanila kemudian 
    masukkan bahan A sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit dan kacau kaup balik kaup balik.
4. Sapu loyang keliling dengan marjerin.
5. Bakar pada suhu 180 darjah dalam masa 45 minit hingga 1 jam.
6. Untuk topping, guna kaedah double boil.

Siap !






No comments:

Post a Comment